Vissenloop wordt groot wandelfeest

Vissenloop wordt groot wandelfeest

Route eenmalig over Zeesluis IJmuiden

Als wandelliefhebber mag je de zesde editie van de Vissenloop op zaterdag 21 mei niet missen. Ter gelegenheid van de opening van Zeesluis IJmuiden lopen verreweg de meeste deelnemers over de grootste zeesluis ter wereld. Iedereen die meedoet ontvangt een unieke herinnering waarbij de bekende tekening van Eric J. Coolen centraal staat. In het centrum van IJmuiden worden de lopers feestelijk onthaald met muziek en vis. De opbrengst van de Vissenloop gaat net als ieder jaar naar KWF Kankerbestrijding.

Start bij Telstar

Door de koppeling met de opening Zeesluis IJmuiden, waar in januari geen publiek bij aanwezig mocht zijn vanwege de coronamaatregelen, hebben verschillende partijen de handen ineen geslagen. De Vissenloop werkt sa3men met Citymarketing Velsen en BIZ Centrum IJmuiden om er een uniek wandelfeest van te maken. Hierdoor is alles net even anders dan tijdens de voorgaande edities. Zo vindt de Vissenloop eenmalig plaats op zaterdag en wordt er gestart bij het BUKO Stadion in Velsen-Zuid. De thuishaven van Telstar is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Hier is ook voldoende parkeergelegenheid en is volop ruimte voor het stallen van fietsen. Bovendien ligt het finishterrein in het centrum van IJmuiden op loopafstand.

Elektrische pont

Lopers van de 10, 15, 20, 25, 30 of 40 kilometer steken eerst het Noordzeekanaal over met de nieuwe elektrische pont. Tijdens het wachten op de pont aan de zuidkant van het kanaal geeft GVB uitleg over de verduurzaming van de vijf Noordzeekanaalponten. De eerste elektrische pont in het Noordzeekanaalgebied vaart sinds augustus 2021 in Velsen. Hierna volgden Buitenhuizen en Zaandam. Later dit jaar worden de laatste twee energiezuinige Noordzeekanaalponten in gebruik genomen. Het Sluis Haven Informatiepunt (SHIP) is tijdens de Vissenloop geopend voor iedereen die meer wil weten over de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. Citymarketing zet een groot scherm neer met beelden die laten zien hoe veelzijdig de gemeente Velsen is.

Muziek onderweg

Onderweg wordt op meerdere plekken muziek gemaakt. Bij SHIP worden de deelnemers onthaald door het Amusementskoor Velsen en DJ Bart, op de Kop van de Haven speelt New Harbour Winds en bij de Theeschenkerij staan De Delta Singers. Op het terras bij Snackbar Pontplein is live entertainment van Second Opinion en een DJ. Bij Natuurspeeltuin Zeewijk draait Fulco de Vente gezellige plaatjes. De organisatie verwacht tussen de 2.000 en 2.500 deelnemers. Naar verwachting trekt het mooie weer nog veel mensen over de streep.

Feest in Centrum IJmuiden

BIZ Centrum IJmuiden, de grootste winkeliersvereniging in de gemeente Velsen, zorgt tussen het Marktplein en Plein 1945 voor een groots onthaal van de wandelaars. Er zijn optreden van lokale artiesten, de winkeliers bieden leuke koopjes aan op meer dan 30 kramen en sponsors van de Vissenloop delen gebakken vis en haring uit aan de deelnemers. Op Plein 1945 staan optredens gepland van de coverband AlleTijd, de Nederlandstalige jazzband Big Dixie, Fraukje & Friends en ‘local hero’ Britney de Looff. Liefhebbers van zeemansliederen kunnen terecht op het Marktplein, waar Nortada, de Raddraaiers en Fishermen’s Bend hun beste beentje voor zetten. Johnny & The Gangsters of Love rijden de hele dag met hun Cadillac door het centrum om muziek te maken. Tot slot is er op de Lange Nieuwstraat 785 een verkoopexpositie van fotograaf Ed Geels waarvan een deel van de opbrengst naar KWF gaat.

Opbrengst voor KWF

Fred van Dam, voorzitter van de Vissenlooporganisatie: ‘Meedoen aan de Vissenloop werkt verbindend, is heel gezellig en natuurlijk gezond. Bovendien steun je ook nog eens KWF als je meeloopt. Er is nog steeds heel veel onderzoek nodig in de strijd tegen kanker. Deze vreselijke ziekte ontwricht je leven. En één op de drie mensen krijgt te maken met kanker. Dus samen vechten we tegen kanker, voor het leven. Tijdens de Vissenloop doen we dat door te wandelen. Inmiddels is het evenement ook over de gemeentegrenzen bekend. Meer dan de helft van de deelnemers komt van buiten Velsen. Het is dus ook een mooie promotie voor onze gemeente!’