Kirsten doet een stap opzij

Kirsten Bouwens

Kirsten is getrouwd met Arjan en zij hebben samen drie kinderen: Merijn, Jente en Camiel, die het prima vinden dat hun moeder zoveel tijd geeft voor de Vissenloop, maar die het ook fijn vinden als er weer wat meer tijd voor andere zaken komt. Kirsten is docent Nederlands op middelbare scholen en als ZZP-er heeft ze veel plezier in haar werk. Het is hard werken, maar dat kan ze wel als dochter van een kruidenier. Werken in de boekwinkel van Santpoort kan ze ook nog.

Kirsten is de middelste van een gezin met drie kinderen. Een hecht gezin waar het overlijden van vader Leen Bouwens, de man van moeder Joke, een groot gemis is. Leen werd getroffen door leukemie en dit was meteen een reden voor Kirsten om bloed te gaan geven. En de ziekte van haar vader startte ook haar gedrevenheid om zaken voor KWF op te pakken. Al gauw werd zij collectant voor KWF Kankerbestrijding in Santpoort, waar zij inmiddels wijkhoofd is en twintig collectanten aanstuurt. Dan komt in 1998 de Samenloop van Hoop op haar pad en heel Santpoort weet zij, samen met zus Maaike, te strikken. Het wordt een prachtig evenement en brengt ruim € 75.000,- op!

Als Joske dan een aantal jaren later vraagt of ze mee wil denken over een nieuw KWF-evenement, “De Vissenloop”, zegt ze meteen volmondig ja en ze werpt zich al snel op om het terrein en de aankleding te verzorgen. Alle technische zaken rond plaatsing van kranen, borden en zelfs een prachtige parachute-tent worden geregeld. Alle optredens van koren en andere optredens worden dan nog vanuit een trailer op het finishterrein verzorgd. En er is fanfaremuziek bij de Kop van de Haven. Want daar ligt later de creativiteit van Kirsten: optredens onderweg verzorgen bij de stempelposten, contact onderhouden met iedereen, zelfs een draaiorgel regelen afgelopen jaar. Inmiddels is dan ook hier zus Maaike aangeschoven om haar te ondersteunen. Niets is Kirsten te gek. “Maar,” zegt Kirsten,” ook belangrijk is dat ik het draaiboek afgemaakt heb dit jaar. Het evenement staat. Nu kan een ander het overnemen.”

Het goede doel is voor Kirsten het belangrijkste: geld generen voor KWF Kankerbestrijding en waar zij zo van genoten heeft de afgelopen jaren is de groep waarmee we werken. Fantastische, lieve, hardwerkende mensen.

Wat blijft Kirsten het meeste bij? Het bijzondere vindt zij hoe andere mensen steeds maar weer klaar staan om te geven: bakker Marc bakt in zijn eigen tijd de vissenkoekjes, haar familie met enthousiasme en spullen om uit te delen en door mee te lopen, de mensen van de muziek met hun optredens, alle vrijwilligers, iedereen die “natuurlijk” een leuke prijs doneert. “Kom maar langs!”

Ze houdt niet van herhaling en wil zichzelf blijven vernieuwen en daar hoort nu bij dat ze een beetje afstand gaat nemen van de Vissenloop. Maar heus niet helemaal, want juist het werken op de laatste dagen voor het evenement vindt zij geweldig. Ze zal ons blijven ondersteunen en zeker haar zus Maaike helpen die de loterij voor haar rekening blijft nemen.

Kirsten, in de vergaderingen gaan we je missen. Maar het bestuur en jij hebben al gezocht naar een opvolgster en die ook gevonden! Dat gaan we zien bij de volgende editie van de Vissenloop IJmuiden, volgend jaar op 19 mei 1919. En voor wie zich geroepen voelt: we hebben ze nodig, nieuwe jonge mensen met ideeën en enthousiasme! Iets voor jou?